Wat houdt het in?

 

 

 

 

De schuldsaldoverzekering is een verzekering die uw nabestaanden vrijwaart van het terugbetalen van uw schulden. Bij een overlijden worden namelijk niet alleen bezittingen geërfd, maar ook schulden. Een schuldsaldoverzekering kan de begunstigde nabestaande zo heel wat problemen uit handen nemen.

Deze verzekering wordt in de praktijk afgesloten bij het opnemen van een woonkrediet. Indien een koppel samen een huis koopt, en wanneer vervolgens één van beide partners overlijdt, dan dreigt de maandelijkse kapitaalaflossing erg zwaar te worden voor de langstlevende partner. De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat het krediet automatisch volledig of gedeeltelijk wordt terugbetaald.

Weet u ...

 

 

 

 

… dat u kan kiezen hoeveel de schuldsaldoverzekering dekt?

U kan u verzekeren voor een bepaald percentage van het totaalbedrag. Men zal bijvoorbeeld spreken over een schuldsaldoverzekering van 50% of een schuldsaldoverzekering van 100%. Bij een schuldsaldoverzekering 2 x 50% dient de langstlevende nog de helft van de maandelijkse terugbetalingen op tafel te leggen. Enkel het deel van de overledene wordt door de schuldsaldoverzekering terugbetaald. Bij een schuldsaldoverzekering 2 x 100% vervalt de volledige aflossing. De langstlevende hoeft zelf dan niets meer te betalen, het volledige krediet is afgelost.

 

Het is overigens mogelijk om voor beide partners een verschillend verzekeringspercentage te kiezen: dit is bij uitstek handig wanneer de financiële situatie van beide partners verschillend is.

… dat u geen schuldsaldoverzekering hoeft af te sluiten bij dezelfde instelling als waar u leent?

De keuze voor een verzekeringsmaatschappij is vrij. In de praktijk zullen banken u echter vaak enkel een goedkope rente aanbieden op uw lening indien u aan een aantal voorwaarden wenst te voldoen (bijv. brandverzekering afsluiten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij, het loon laten storten op een bankrekening van de bank, etc.). Een van die voorwaarden is vaak het afsluiten van een schuldsaldoverzekering bij de verzekeringsmaatschappij van de bank.

… dat u kan kiezen tussen een éénmalige of maandelijkse premie?

U kan ervoor kiezen de volledige verzekeringspremie voor uw schuldsaldoverzekering in één maal te betalen, of voor jaarlijkse aflossingen (gedurende de volledige looptijd van uw krediet). U kiest best wat goed bij uw persoonlijke situatie past. Hou er sowieso wel rekening mee dat het vaak voordeliger is om jaarlijks af te betalen indien u nu al weet dat u uw krediet binnen enkele jaren zal herzien of vervroegd zal terugbetalen. Het al betaalde premiebedrag bent u dan steeds kwijt.

… dat u kan opteren voor een getrapte aflossing?

Het risico voor de verzekeringsmaatschappij verkleint indien er al een groot deel van het krediet is terugbetaald. De schuldsaldoverzekering dekt op dat moment nog maar een klein kapitaal. Daarom bieden sommige verzekeringsmaatschappijen een schuldsaldoverzekeringsformule aan waarbij aanvankelijk de premies veel groter zijn dan wanneer het einde van de kredietperiode nadert. Beslis zelf op basis van uw persoonlijke situatie wat het beste bij u past.

… de factoren die uw premie bepalen?

De prijs van de schuldsaldoverzekering wordt ten eerste bepaald door het risico dat u overlijdt binnen de looptijd van het krediet (voor bijv. rokende mannen ligt die hoger dan voor sportieve vrouwen). De verzekeringsmaatschappij stelt dit risico vast met een kort interview, een uitgebreide medische vragenlijst, of eventueel een medisch onderzoek. Daarnaast spelen ook de looptijd van het krediet (korter is goedkoper) en de grootte van het krediet (minder is goedkoper) een belangrijke rol.

Neem contact op voor ons specifiek aanbod!