Wat doen we voor je?

 

 

 

 

We denken er niet graag aan, maar ongelukken gebeuren nu eenmaal. De brandverzekering is in zijn meest pure vorm een verzekering die voor een woning wordt afgesloten en de schade door brand dekt. Maar een brandverzekering is ruimer dan enkel een brandwaarborg. De verzekering verleent ook dekking voor vele andere bedreigingen voor het vermogen, zoals ontploffing, storm, hagel, waterschade…

Wij raden dus niet alleen de eigenaars, maar ook de huurders van gebouwen aan om het gebouw en de inhoud ervan te verzekeren. Indien u in een appartement woont, wordt er voor het appartement zelf meestal een zogenaamde blokpolis (een verzekering voor het hele gebouw) afgesloten en dient u nog een aparte brandverzekering voor uw eigen bezittingen af te sluiten. De prijs van de blokpolis wordt vervolgens verdeeld onder de eigenaars.

Weet u ...

 

 

 

 

… dat een brandverzekering niet verplicht is?

Anders dan wat veel mensen denken is een brandverzekering op zich niet verplicht. Er is geen wet, die naar analogie met bijvoorbeeld de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor de auto, het afsluiten van een brandverzekering verplicht. In de praktijk zullen derden u dit echter vaak verplichten. De eigenaar van een huurappartement verplicht zijn huurders bijvoorbeeld om een brandverzekering af te sluiten. Ook de kredietmaatschappij of bank waar u uw lening hebt lopen, kan u verplichten een brandverzekering af te sluiten. In theorie mag u in dat laatste geval vrij kiezen bij welke maatschappij u een brandverzekering afsluit. In de praktijk zal u enkel kunnen lenen tegen een gunstige rentevoet indien u een brandverzekering afsluit bij de maatschappij waar u ook uw lening regelde. Wel verplicht, of althans binnenkort verplicht, is een verzekering af te sluiten die derden vergoedt wanneer ze in huis gewond geraken bij een brand of ongeval. Deze aavulling kan een deel zijn van een brandverzekering, of van de famiale verzekering.

… dat er bijkomende opties mogelijk zijn?
Uw brandverzekering kan u vaak uitbreiden tot een echte woningverzekering. Dit wil zeggen dat naast brand ook de schade die voortkomt uit andere fenomen als blikseminslag, glasbreuk, etc.vergoed wordt. Ook wordt samen met de brandverzekering ook een diefstalverzekering aangeboden. Dit is belangrijk wanneer u de polissen van verschillende aanbieders van brandverzekeringen wil vergelijken. Lees ook steeds nauwkeurig de voorwaarden in de polis van de brandverzekering. Bijvoorbeeld, wordt de implosie/explosie van een televisietoestel vergoed, of wordt dit om een of andere reden uitgesloten?

… dat de prijs van uw brandverzekering van uitzonderlijk veel factoren afhangt?

Bij het afsluiten van een brandverzekering dient u een lange lijst vragen te beantwoorden. Deze vragen proberen de waarde van uw woning of appartement vast te stellen. Hoe duurder of waardevoller uw woning, hoe duurder de brandverzekering. Ook een groter risico op brand, verhoogt de premie.

Het is belangrijk om deze vragen zo correct mogelijk te beantwoorden. Alleen zo beschermt u zich tegen onderverzekering. Het is erg onaangenaam wanneer uw huis verwoest werd om vast te stellen dat u slechts voor een beperkt bedrag verzekerd bent, waardoor u geen nieuw huis kan opbouwen.

… dat u uw brandverzekering ruimer beschermt dan enkel brandschade?
Sinds 2005 zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht in alle brandverzekeringen die ze afsluiten de risico’s op natuurrampen te dekken. Hieronder begrijpt men o.a. grondverzakkingen, aardbevingen, etc. Tot dan waren overstromingen vaak ook financiële rampen omdat de getroffenen geen aparte verzekering hadden afgesloten.

… hoeveel uw verzekeringsmaatschappij zal terugbetalen bij schade?
Hou het totale verzekerde bedrag goed in het oog. Als uw woning 10 jaar oud is, betaalt de verzekeringsmaatschappij dan een bedrag waarmee u een nieuwe woning kan bouwen, betaalt ze de waarde van een huis dat 10 jaar oud is, of betaalt ze de waarde van het huis 10 jaar geleden? Zakenkantoor Ardeon helpt u deze vragen te beantwoorden. Alleen zo kan u de brandverzekering kiezen die het beste bij uw risicoprofiel past.

Neem contact op voor ons specifiek aanbod!